FINA MIJENJA DULJINU SERIJSKOG BROJA U CERTIFIKATIMA ZA FISKALIZACIJU

Obavijest obveznicima fiskalizacije - Fina mijenja duljinu serijskog broja u certifikatima za fiskalizaciju Obavještavamo obveznike fiskalizacije da Fina mijenja duljinu serijskog broja u klijentskim FISKAL certifikatima.

Planirani početak izdavanja klijentskih FISKAL certifikata s duljim serijskim brojem je polovica travnja 2017., a najkasnije do 30. lipnja 2017. Postojeće korisničke FISKAL certifikate obveznici fiskalizacije neće trebati mijenjati sve do pred istek njihova važenja, a novim će se obveznicima fiskalizacije izdavati FISKAL certifikati s duljim serijskim brojem. Naime, CIS (Centralni informacijski sustav) Porezne uprave će istovremeno raditi s oba tipa certifikata.

Pozivamo korisnike koji još nisu dobivali naše novosti da nam pošalju svoju e-mail adresu kako bi dobili daljnje upute.

 

PROMJENE FISKALIZACIJE U 2017. - NOVA VERZIJA SOFTVERA

​Porezna uprava je najavila obveznicima fiskalizacije ukidanje podrške za SSL v3 i TLS v1.0 enkripcijski protokol na CIS-u u svrhu održavanja potrebne razine informacijske sigurnosti. Uskoro će na strani CIS-a biti podržani samo protokoli TLS v1.1 i TLS v1.2.

Primarna svrha protokola je osigurati privatnost i integritet podataka koji se razmjenjuju između korisnika fiskalizacije i Centralnog Informacijskog sustava Porezne uprave. Sveukupnim napretkom tehnologije i informatike dolazi i do zloupotrebe iste od strane zlonamjerne treće strane.

Navedene izmjene će se na strani Sustava fiskalizacije u testnoj okolini napraviti 1. rujna 2016.g., a u produkcijskoj okolini 9. siječnja 2017.g. U periodu od 1. rujna 2016.g. do 9. siječnja 2017.g. biti će omogućeno testiranje korisničkih rješenja i naplatnih uređaja obveznika fiskalizacije.

Konkretno, to znači da će podržani operativni sustavi biti svi od Windows 7 nadalje (Windows 7, 8, 10), a tijekom 2016.g. se ukida podrška za Windows XP i Vistu.

***Pozivamo korisnike koji još imaju Windows XP ili Vistu na naplatnim uređajima da nam se obrate na vrijeme za prebacivanje programskih rješenja na nove uređaje.

Također, pozivamo i sve ostale korisnike da se jave na vrijeme za update programskih rješenja kako bi bili spremni do 9. siječnja 2017.g..***

EVIDENCIJA RADNIKA PREMA ZAKONU O RADU

Slijedom obveze i ovlasti iz novog Zakona o radu (NN 149/09) ministar gospodarstva donio je novi Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima (NN 66/10 od 28. svibnja 2010. godine) koji je stupio na snagu od 1. lipnja 2010. godine. Pravilnikom se propisuje sadržaj evidencija koje svi poslodavci moraju voditi o zaposlenim radnicima, neovisno o veličini poslodavca.

Novim Zakonom o radu i ovim Pravilnikom propisane su dvije evidencije:

1.  evidenciju o radnicima

2.  evidenciju o radnom vremenu.

ZAKON O FISKALIZACIJI U PROMETU GOTOVINOM

Zakon o fiskalizaciji možete preuzeti na linku

PROVJERA RAČUNA

PROVJERITE ISPRAVNOST FISKALNOG RAČUNA NA SLJEDEĆOJ POVEZNICI: www.provjeri-racun.hr/ ili putem SMS-a na broj 611547 Cijena SMS poruke je 0,85 kn (PDV je uračunat u cijenu) Operator usluga s posebnom tarifom: Fun Agent d.o.o., Radnička 39, Zagreb i OIB 19096903397, info: 01 2357000 ili račune odnesite u Poreznu upravu.